کارتن های مقوایی دایکات
این نوع کارتن ها به دلیل برش با دستگاه دایکات به این نام در آمده اند. شکل خاصی ندارند و همواره در اطرافمان به وفور این گونه کارتن ها را می توانیم مشاهده کنیم. دایکات در لغت به معنای قالب برش است که در حقیقت می توان گفت حتی ورق های جنس آهن و فولاد را نیز با دستگاه برش دایکات برش زد. بنابراین ویژگی انحصاری در این نوع کارتن ها نحوه برش آن ها می باشد.
دایکاتینگ فرآیندی است که نخستین بار برای تولید کارتن کفش سال ها پیش استفاده شد و از آنجایی که نتیجه بسیار خوبی داشت، بعدها توسط دیگر صنعتگران نیز مورد استفاده قرار گرفت. از عبارت مد نظر افراد است با استفاده از قالب به روی بسته بندی های مدنظرشان چاپ می شود. از این فرآیند در طراحی انواع برند و لوگو نیز استفاده می شود.
کارتن لمینتی
معنای لغوی لمینت در لغت نامه چسباندن است؛ بنابراین می توان حدس زد که این کارتن ها یک لایه بر روی خود دارند. کارتن ساز ها برای چاپ بهتر بر روی سطح کارتن های مقوایی روی آن را با یک لایه کاغذ صاف می پوشانند تا کاغذ فلوت مانع چاپ نباشد. از این نوع کارتن ها در بسته بندی مواد خوراکی بیشتر استفاده می شود.
کارتن های 5 و 3 لایه
کارتن های مقوایی بسیار با دوام و محکمی هستند که برای بسته بندی لوازم خانگی مثل یخچال و تلوزیون استفاده می شود. این کارتن ها معمولا از ترکیب چند لایه ورق فلوت (موج دار) و چند ورق صاف تشکیل شده است. کارتن های چند لایه، کیفیت و استحکام متفاوتی دارند. با توجه به همین ویژگی ها کاربرد های مختلفی هم دارند. کارتن های مقاوم تر در برابر ضربه برای بسته بندی لوازم الکتریکی مانند یخچال ها استفاده می شود.
کارتن های مقوایی آسپتیک
این نوع کارتن ها معمولا برای بسته بندی مایعات و نوشیدنی های فاسد شدنی استفاده می شود. ساختار این کارتن ها به این شکل است که درون آن ها یک لایه ی فویل و پلی اتیلن تعبیه شده است علاوه بر ممانعت از نفوذ میکروب ها به داخل مایع باعث جلوگیری از خیس شدن خود کارتن نیز می شود.
ویژگی انحصاری مقوای کاغذی که کارتن های آسپتیک با آن ساخته می شود استحکام آن است. در این کارتن ها بسته بندی 6 لایه محافظتی از جنس کاغذ، آلومینیوم و پلی اتیلن استفاده می شود. از نظر قیمت این نوع کارتن ها تقریبا گران تر از سایر آن ها می باشد.
کارتن های مقوایی تاشو
این نوع کارتن ها را حتما زمانی که پیتزایتان را درب منزل تحویل گرفتید دیده اید. این کارتن ها انعطاف خوبی دارند و از نظر استحکام نیز برای جابه جایی وسایل نسبتا سبک طراحی شده اند. به راحتی می توان درب آن ها را بست و از سرد شدن غذا جلوگیری کرد.
کارتن پلاست
یکی از خاص ترین مدل های کارتن که به تازگی وارد عرصه ی بسته بندی شده است کارتن پلاست ها هستند. این نوع کارتن ها از جنس پلاستیک ساخته می شوند و در بسته بندی لوازم التحریر و همچنین ساخت استند های مخصوص نگهداری خوراکی ها استفاده می شوند.
مهم ترین ویژگی این نوع کارتن ها مقاومت در برابر نوسانات دمایی از 20 تا 80 درجه سانتی گراد است. همچنین این کارتن ها قابل بازیافت هستند، از این رو برای محیط زیست نیز مضر نیستند.
فرآیند تولید کارتن های مقوایی
امروزه اهمیت بسته بندی در همه ی صنعت ها برای کسی پوشیده نیست؛ بنابراین نقش تولید کنندگان کارتن های مقوایی و جعبه های بسته بندی بسیار پر اهمیت در این زمینه است. ممکن است محصولی از کیفیت خوبی برخوردار باشد اما به علت بسته بندی نامناسب فروش کمتری داشته باشد. اما یکی از مزایای دیگر بسته بندی کارتنی این است که از وسیله در برابر ضربات در هنگام جابه جایی نیز محافظت می کند.
در ادامه به شرح کامل فرآیند تولید کارتن های مقوایی می پردازیم.
مرحله ی اول شناسایی نیاز مشتری
در ابتدا باید نیاز مشتری را به خوبی شناسایی کرد تا بتوان کارتن مناسب برای جنس او را ارائه کرد؛ سپس با بررسی اینکه کارتن مورد نظر برای بسته بندی جنس مشتری چگونه است کارتن را از نظر استحکام و ابعاد طراحی می کنیم.
مرحله دوم برش کاغذ
در این مرحله ما به عنوان طراح کارتن کار خود را تمام کرده ایم و حالا نوبت به بخش کاغذ سازی است. کاغذ های کارتن را به نسبت طرحی که طراح تهیه نموده است می سازند. کاغذ های کارتن سازی دو حالت دارند یا از خرده چوب ها (پالپ) خمیری تهیه می کنند و ورق های کاغذ می سازند و یا از پسماند های کاغذ در ساختن خمیر کاغذ بهره می برند.
پس از تولید ورق کارتن آن را به بخش کارتن سازی می فرستند و بنابر نوع کارتن دستگاه مخصوص آن را انتخاب می کنند و کارتن را تولید می کنند. سپس مراحل چاک زدن، برش دادن، دایکات کردن و تا کردن ورق کارتن انجام می شود.
مطلب پیشنهادی: صفر تا صد تولید کارتن